Helaas komt er een moment dat we, net als bij mensen, afscheid moeten nemen van ons huisdier. Dit is iets wat we niet willen. Onze dieren betekenen zoveel voor ons. Vaak willen we het ook niet onder ogen zien en stellen we het onvermijdelijke voor onszelf uit. Dit heeft eveneens effect op jouw dier. Hij of zij zal zijn overlijden vaak uitstellen, omdat het dier zich realiseert dat je er nog niet aan toe bent. Besef dat dit niet altijd het beste is voor je dier.
Recentelijk hebben wij afscheid moeten nemen van onze lieve Enzy, de kat van mijn moeder. Hij was altijd aan haar zijde, zorgde voor haar en hield alles in de gaten. Enzy kampte met een nier- en schildklierprobleem. Met mijn behandelingen en homeopathische hulp hebben we dit jaren goed kunnen beheersen.
Toch ging het plotseling mis, en nu heb ik het over de schildklier. Enzy had een uitstekende eetlust, maar vermagerde sterk. We konden niks meer voor hem doen en wisten dat het niet lang meer duren.
Enzy was krachtig en heeft er ook bewust voor gekozen om te gaan. Tot het laatste moment heeft hij nog genoten. In de ochtend lekker zijn eten gehad en zijn medicijnen, totdat hij me rond het middaguur riep en het tijd was om te gaan.
Ik heb hem een behandeling gegeven en de rust om te kunnen gaan.
Enzy is vervolgens naar zijn deken gegaan in de slaapkamer en is hier gaan liggen. Zowel ik als mijn moeder hebben hem meerdere keren laten weten dat het goed was dat hij ging. Voor een dier is het van groot belang om toestemming te krijgen. Op deze manier kan jouw dier het leven loslaten zonder zich schuldig te voelen.
Later die avond is Enzy rustig ingeslapen. We zijn ontzettend dankbaar dat dit op een zo rustige en tegelijkertijd snelle manier is verlopen. De kracht van Enzy heeft ons geleerd hoe we kunnen loslaten.
Stervensbegeleiding
Dat is precies waarin ik mensen ondersteun tijdens een consult stervensbegeleiding. Leren loslaten en het “nu” accepteren. Dieren geven je heel duidelijk aan dat het tijd is om te gaan. Een dier is meestal niet bang voor de dood. Zij accepteren dit vaak veel sneller dan wij mensen. Enzy heeft in dit geval zelf om mijn hulp gevraagd. Laat ze dan ook gaan zodra hun tijd daar is. Respecteer hun wens om te sterven.
Regelmatig hoor ik dat mensen in de laatste fase hun huisdier naar de dierenarts brengen om ze daar een “spuitje” te geven. Evenals bij mensen is het essentieel aan je huisdier te vragen of hij of zij dat wel wil. Veel dieren geven hier namelijk geen voorkeur aan. Let wel, het is natuurlijk niet nodig dat dieren onnodig veel pijn hebben en onnodig moeten lijden. Dan moet je alsnog voor hun het besluit nemen. Hier kan ik je bij helpen. Als je er uiteindelijk voor kiest (wat ik ook begrijp), blijf dan bij je dier gedurende het hele proces. Er is niks zo vervelends voor een dier om te moeten sterven in een onbekende omgeving zonder zijn eigen familie om hem heen. Denk eens aan jezelf. Dit zou je zelf ook niet willen.
Toch geven niet alle dieren hun leven zomaar op. En daar weet ik alles van met mijn eigen kat Kenza. Zij is inmiddels al meerdere keren overleden! In het afgelopen jaar heeft zij vaak zeer slecht gelegen. Na een dag van rust, terwijl ze bijna in coma lag, kiest zij er telkens voor om verder te gaan. Hoewel ze verschillende gezondheidsproblemen ondervindt. Tijdens mijn behandelingen geef ik haar de toestemming om te mogen gaan. Kenza besluit echter om energie uit de behandeling te halen en verder te gaan. Dit is ook haar eigen keuze en ook dat moeten we accepteren. Kenza kiest voor het leven met al haar gebreken en de liefde die ze elke dag van ons krijgt. En als haar tijd komt, dan zal zij dit zelf aan mij aangeven. Ook dat heb ik nu geaccepteerd. Zij bepaalt wanneer ze gaat en niet ik. Haar missie op aarde is nog niet afgerond.
Mag ik rouwen om de dood van mijn huisdier?
Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Want tja, het is toch maar dier. Haal een nieuw huisdier en je probleem is opgelost. Mensen die geen huisdier hebben of geen hechte relatie met hun huisdier hebben opgebouwd, begrijpen niet hoe moeilijk het is om je huisdier te verliezen. Het was immers jouw maatje, jouw persoonlijke gids in je leven, die er altijd voor je was, in goede en slechte tijden. Een dier oordeelt niet.
Dus ja, natuurlijk mag je om je dier rouwen. Het zou niet goed zijn als je dit niet doet. Het verdriet in je lichaam neemt alleen maar toe, omdat je probeert het te verbergen, met alle lichamelijke problemen als gevolg die hierdoor kunnen ontstaan. Praat erover met mensen die je wel begrijpen en geef het de tijd, net zoals we dit met mensen doen. Er komt een moment dat je toe bent aan een nieuw huisdier. Voor de een kan dit iets langer duren dan voor de ander. En is dit dan eerlijk tegenover jouw overleden huisdier. De energie zal altijd bij ons blijven en zal altijd over je blijven waken. Ze begrijpen heel goed dat jij opnieuw een “maatje” wilt.
Laat je huisdier in liefde los
Vraag aan je huisdier naar zijn of haar wensen
Geef je huisdier een mooi afscheid, zodat jullie hier beide vrede in vinden
En besef: de energie van jouw huisdier zal altijd bij je blijven.